Jongeren top-10

Ben je ouder dan 12 jaar (en nog geen 18) en wil je wat moois beleven tijdens de Cultuurnacht? Dan hebben we hier een paar highlights voor je op een rijtje gezet!

   1. BELASTINGKANTOOR

   Locatie: Gasthuisvelden 11

   Het voormalige Belastingkantoor aan de Gasthuisvelden is een hotspot dit jaar. Met een groot aanbod aan programma, kom je daar voor ieder wat wils tegen. Je kan hier onder andere zien:

   • Martin en Inge Riebeek met hun bijzondere viedoreportage “Art doesnt’ earn Money, Art only burns Money
   • Sounding Bodies met de muzikale voorstelling Swan[remix]
   • Bijzonder dineren bij Pannen op het Dak
   • De DJs van Zwarte Groef met 100% Vinyl
   • Enzovoorts…. Kom langs!
  1. DANSNEST @ PIER 15

  Locatie: Veilingkade 12

  Het skatepark als metafoor voor de stad. Een dansperformance met acht dansers in een voortschrijdende lijn, een poging om schouder aan schouder te kunnen bewegen met daarbij voortdurend obstakels.

  Dansnest onderzoekt wat het is om fysiek deel uit te maken van een veranderende samenleving. Het is een maatschappelijke uitdaging die vooral tot uiting komt daar waar Dansnest in de openbare ruimte haar werk creëert en een interactie aangaat met de omgeving. Net als in haar werk op het Station Breda en het Kasteelplein toont het skatepark Pier15 het spanningsveld tussen mens en ruimte, de risico’s, de sociale dynamiek en de rauwheid van het alledaagse. Op een lijn zitten of lijnrecht tegenover elkaar, samen vormt het een choreografie.

  Afterparty: aansluitend bij Pier 15 LIVE – ELEKTRONICA NIGHT

   

  1. DYANE DONCK: POWR

  Locatie: Seeligkazerne, Fellenoordstraat 93

  Een multidisciplinaire voorstelling over macht: macht door positie, geld, kennis, charisma. Macht maakt dat mensen boven zichzelf uitstijgen en grootse dingen verrichten. Maar macht kan ook corrumperen en leiden tot onderdrukking, chantage, manipulatie. Machtsmisbruik op grote schaal manifesteert zich duidelijk, maar kan ook subtiel en sluipend individuele levens ontwrichten.
  Wat is een betere plek om deze thema’s te onderzoeken dan het terrein rond de Seeligkazerne, dat decennialang eigendom van defensie was en niet toegankelijk voor publiek. Deze avond mag het publiek het terrein in alle vrijheid verkennen. Of wordt men door de vervreeemdende dans, het (on)realistische geluid, de indringende muziek, melodieuze zang en verrassende beelden toch meer gemanipuleerd dan gedacht?

  1. DE STILTE EN THEATER TIURI IN GROTE KERK; HET OOG VAN GODOT

  Locatie: Grote Markt

  Hoog boven ons is er een oog dat ons bespiedt, als we de kerk mogen geloven. Een onzichtbare camera van goddelijke makelij. Wie terugkijkt, ziet de hemel. Acteurs en dansers zien het publiek. Tussen verwijzingen naar scheppingsverhaal en laatste avondmaal is het zaak ogen en oren de kost te geven.

  Een rond podium voor dansers en acteurs van Tiuri en de Stilte, het orgel voor Aart Bergwerff, de ruimte als klankbord voor de zang van Cappella Breda en de saxofoon van Paul van Kemenade. Vanuit een concept van Jack Timmermans geven Einstein Design, Afterlight, VibeVision, Czakon en Rianne de Witte vorm aan toneelbeeld en kostuums.

  1. BLIND WALLS GALLERY MINI TOUR

  Locatie: Achter de Lange Stallen

  Heb jij de ruim 60 muurschilderingen in Breda al ontdekt? De Blind Walls Gallery mini-Tour neemt je mee langs de schilderingen aan en rondom de Mols Parking’. Hier hoor je alles over de verhalen achter de 11 schilderingen en hun makers. Elk uur vertrekt er een rondleiding. Voor zaklampen wordt gezorgd.

  1. BO BREDA

  Locatie: STEK, Veilingkade 9

  De Identity Road is een weg waar diverse identiteiten, verhalen en persoonlijkheden gedeeld worden met iedereen die hiervoor open staat. Hier laten we op de route van de Cultuurnacht een foto-expositie zien, waarin de verhalen en foto’s van zes verschillende mensen aan bod komen. Op de eerste foto zal het publiek een of meerdere lichaamsdelen zien. Vervolgens krijgen ze de mogelijkheid om te raden wat de identiteit van deze persoon is. Bij de volgende foto is de persoon in zijn geheel te zien, met daaronder zijn of haar verhaal. Het publiek kan hier controleren of ze een goede inschatting hebben gemaakt, of dat hun vooroordeel toch niet helemaal klopte. Met deze Identity Road willen we mensen bewust maken van overbodige vooroordelen, eerste indrukken die niet altijd de juiste zijn en het gevoel dat het oproept bij de betreffende personen.

  1. AKV|ST. JOOST| BRING YOUR OWN BEAMER

  Locatie: Podium Bloos, Speelhuislaan 151

  Bring Your Own Beamer is een internationaal concept, bedacht door internetkunstenaar Rafaël Rozendaal. Kunstenaars, ontwerpers, filmmakers, fotografen en animatoren vullen voor één avond een ruimte met projecties. Alles mag, zolang er maar geprojecteerd wordt. AKV|St. Joost organiseert haar eigen BYOB twee keer per jaar: op de beide locaties in Breda en ’s-Hertogenbosch. Tijdens de Cultuurnacht laten 22 studenten uit diverse disciplines en studierichtingen hun werk zien.

  1. IDFX: BUTFF: sl8n8

  Locatie: De Stadsgalerij, Oude Vest 34

  IDFX warmt u vast op tijdens de Cultuurnacht en richt in de Stadsgalerij een BUT-waardig filmspookhuis in. Pas op voor uw bloeddruk, want u treedt binnen in een labyrint waar horror, short films, geluid, Asylum en nog veel meer gruwel u 13 angstaanvallen in 1 cultuurnacht zullen bezorgen!

  Om even bij te komen van de spanning kunt u in de Winter Wunderbar genieten van een hete chocomel, een bloedwarme glühwein, of een fris biertje.

  1. STEK

  Locatie: Veilingkade 9a

  STEK gaat magisch!

  De creatieve broedplaats STEK dompelt bezoekers onder in magische sferen. In de schaduwen van het licht dat het duister bestrijdt, vertelt eenieder zijn eigen verhaal. Een veelzijdig, afwisselend, verrassend en vooral magisch programma.

  1. STEDELIJK MUSEUM BREDA

  Locatie: Boschstraat 22

  Tijdens Cultuurnacht 2018 brengen wij een gevarieerd programma met een presentatie in I.S.M. Breda, rondleidingen, poëzie en muziek. Onze stadscurator ontwikkelde samen met Vluchtelingenwerk Breda en het Taalatelier het project Take me to the Sea: tien statushouders hebben hun persoonlijke verhalen omgezet in poëzie. Dat is voorgedragen aan de Nederlandse kust, vastgelegd op film en foto. Het resultaat wordt deze avond getoond in I.S.M. Breda.

  Rondleiding
  Vier statushouders vertellen hun eigen verhaal aan de hand van een zelfgekozen werk in de tentoonstelling Van kasteel tot station. Tijden rondleidingen: 19:30u, 20:30u, 21:30u en 22:30u, max. 15 personen per groep.

  Van Eritrese pop tot Syrische folk
  Luister en dans op muziek uit de geboortelanden van de statushouders, verzorgd door Marty Coumans van vinylwinkel Grey Vinyl. Ondertussen kun je genieten van speciale hapjes.